HOFHUIS BOUW EN INSTALLATIETECHNIEK
SpecialisatiesAktiesContactnieuwsReferentiesHome
nieuws
Iedere auto in Nederland die ouder is dan drie jaar moet jaarlijks APK gekeurd worden. De toestand van banden, verlichting, remmen en nog veel meer belangrijke onderdelen wordt gecontroleerd. Een goede zaak, want daardoor rijden er in ons land veel minder onveilige auto's rond. En dat voorkomt een hoop onnodige ongevallen.
Voor woningen bestaat nog geen APK-keuring en dat is eigenlijk heel vreemd. Net als een auto heeft een woning veel 'onderdelen' die bij gebrek aan onderhoud gevaarlijk kunnen zijn. Daarom pleiten diverse organisaties voor een APK-W, een APK-keuring voor woningen. Zodat je met een veilig gevoel kunt gaan slapen.
Bij de APK-W inspecteert de CV-monteur grondig alle gas-, water- en elektriciteitsvoorzieningen. Onveilige situaties komen zo aan het licht en kunnen worden verholpen. De keuring kan gecombineerd worden met de periodieke controle van je CV-ketel, die als het goed is eens in de twee jaar plaats vindt (niet verplicht, wel verstandig).
Momenteel is de APK-W nog een voorstel van het Ministerie van VROM en UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie van onder andere de installatiebranche. Die wil begin volgend jaar de APK-W officieel gaan aanbieden. Het liefst zou men de keuring verplicht zien, maar daar is voorlopig nog geen sprake van.
Wat wordt er gecontroleerd tijdens de APK-W?
  • Er wordt gekeken of er een goede rookgasafvoer is. Vooral een keukengeiser veroorzaakt veel verbrandingsgassen, die veel zuurstof verbruiken. Je hebt een goede ventilatie nodig om de zuurstof weer aan te vullen.
  • De gasleidingen onder het huis worden nagekeken op doorroesting. Ook de leidingen in de vloer worden grondig geïnspecteerd.
  • De aardlekschakelaar wordt getest om te kijken of hij wel functioneert bij een eventuele kortsluiting.
  • Er wordt gekeken of er voldoende ventilatie in huis is.
  • De bedrading in plafonds en muren wordt doorgemeten. Daarbij kijkt de monteur ook of er niet teveel apparaten op één groep zitten aangesloten.
  • De waterleiding wordt bekeken. Sommige leidingen zitten onder de grond en worden jarenlang niet gebruikt. Er is dan kans dat er legionella in komt en dit kan in de normale leiding terecht komen.
SpecialisatiesAktiesContactnieuwsReferentiesHome