HOFHUIS BOUW EN INSTALLATIETECHNIEK
SpecialisatiesAktiesContactnieuwsReferentiesHome
Gasinstallaties
Drinkwaterinstallaties
Elektra
Centrale verwarming
Warmtepompen
Luchtbehandeling
Sanitair en badkamers
Vloerverwarming
Gashaarden
Zink en koperwerken
Dakbedekking
Riolering
Ketelvervanging
Service en onderhoud
Riolering

 

Extruderen


Naast buizen produceert DYKA ook een groot assortiment hulpstukken. Hier komt de PVC-compound komt eerst via een trechter in een verwarmde cylinder, waarin het wordt verwarmd tot 160-200°C. Een transport-schroef mengt en verdicht het compound en transporteert het dan plastisch geworden materiaal naar voren.
Bij spuitgieten wordt het plastisch geworden PVC in een matrijs geperst. In de matrijs stolt het materiaal door snelle koeling en neemt zo zijn definitieve vorm aan.

Thermovormen

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van thermoplasten: kunststoffen die bij verhoging van temperatuur plastisch worden, waardoor ze kunnen worden vervormd en bij afkoeling in deze vorm vast worden.
Hiervoor wordt in een afgemeten lengte buis eerst een rubberslang gebracht, die onder druk wordt gezet, zodat deze de buis precies opvult.
Vervolgens wordt het middengedeelte van de buis gelijkmatig verwarmd. Hierna wordt de buis over een mal gebogen en afgekoeld.
Naast bochten worden ook zinkers uit één stuk door middel van thermovormen vervaardigd.
Buizen worden vervaardigd middels een proces dat extruderen wordt genoemd.
Een productielijn voor het extruderen van buizen bestaat uit een aantal achter elkaar geschakelde machines. Vanuit een silo komt compound via een vultrechter in de verhitte cylindrische ruimte van de extruder, waarin het verwarmd wordt tot een temperatuur van 150-200°C. Twee draaiende transportschroeven nemen het compound mee naar voren. Gelijktijdig wordt door verwarming voor een verdichting van het compound gezorgd. De plastische massa wordt dan continu onder druk door een ringvormige spleet geperst (geëxtrudeerd).
Deze plastische buis wordt vervolgens door een kalibreerbus geleid. Daarna wordt de buis afgekoeld zodat de vorm gefixeerd wordt.
In een waterbad vindt verdere afkoeling plaats.

Spuitgieten
SpecialisatiesAktiesContactnieuwsReferentiesHome